Aktualności
  • slajd_1
  • slajd_2

Lista zalet jest długa. Delikatne i kruche mięso indycze jest bardzo cenione przez smakoszy. Proste w przygotowaniu, może być smażone, pieczone i gotowane, należy jednak pamiętać aby nadmiernie go nie wysuszyć. Indyk komponuje się z wieloma przyprawami, smakuje równie dobrze na słodko, słono oraz pikantnie, uwielbia towarzystwo suszonych owoców, można więc go przyrządzić w niezliczonych wersjach smakowych Z drugiej strony wystarczy sól, pieprz i mieszanka ulubionych ziół aby szybko „wyczarować” z indyka wyszukane danie. A jeśli mamy ochotę na pyszną, swojską wędlinę, wystarczy pierś indyczą peklować przez kilka dni i uwędzić, a potem cieszyć się delikatesowym smakiem.

Mięso indycze jest niezwykle cenione przez dietetyków, którzy bardzo często włączają je do diety dla swoich pacjentów. Jest najchudsze spośród wszystkich mięs, a w konsekwencji niskokaloryczne. W 100 gramach pieczonej piersi jest zaledwie 135 kcal! Zawiera dużo  wartościowego białka, jest bogatym źródłem  niacyny, selenu oraz witamin z grupy B. Indyki zawierają niewiele tłuszczu, a ten, który występuje ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym cenny kwas linolowy C18:2) oraz mało cholesterolu. Mięso podudzi zawiera o kilka procent mniej białka niż mięśnie piersiowe, ale za to ma bardzo dużo cynku, ważnego aktywatora wielu enzymów. Cynk odpowiada również za kondycję skóry, dlatego mięso indycze zalecane jest dla osób ze skłonnością do trądziku. Ważnym  składnikiem jest też tryptofan,  mający znaczący udział w powstawaniu melatoniny i serotoniny, tak zwanych „hormonów szczęścia”. Przypisuje im się działanie detoksykujące, wyciszające i uspokajające, zatem mięso indycze może być z powodzeniem spożywane przez osoby podenerwowane i cierpiące na bezsenność.

Indyk pieczony w całości pojawia się na wielu uroczystościach jako danie specjalne
 i
zawsze tworzy wyjątkową, świąteczną atmosferę. Kosztując pieczyste z indyka mamy okazję delektować się całą gamą smaków: mięso z piersi jest jasne, delikatne i przypomina cielęcinę, czerwone i aromatyczne mięso z udźca, przyprawione jałowcem ma smak dziczyzny, a nieco tłustsze mięso z szyi jest podobne do wieprzowiny. Do sporządzenia pieczonego indyka najlepiej wykorzystać młodą indyczkę, jej mięso jest najdelikatniejsze, a podudzia nie są  „łykowate”. Tuszkę można przygotować na wiele sposobów: faszerowaną grzybami, ziołami i boczkiem, owocami, żurawiną lub kaszą. Ja wybrałam przepis na indyka pieczonego z jabłkami, które w polskiej tradycji świątecznej jest symbolem pokoju, miłości i pojednania. Mam  nadzieję, że ta potrawa jeszcze bardziej wzbogaci niepowtarzalne smaki i atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Smacznego!

INDYCZKA Z JABŁKAMI

  • 1 indyczka
  • kilka ząbków czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 5-6 łyżek miodu
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • kilogram winnych jabłek
  • suszona żurawina
  • łyżeczka cynamonu
  • goździki

Indyczkę umyć wewnątrz i z zewnątrz, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Z oliwy, miodu, czosnku, majeranku, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, którą nacieramy obficie indyczkę zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Mięso pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc). Przed pieczeniem do tuszki włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka posypane cynamonem i najeżone goździkami oraz żurawinę, otwór spiąć wykałaczkami, zasznurować nicią i związać nogi. Ułożyć indyczkę w brytfannie i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec tyle godzin, ile waży tuszka. W trakcie pieczenia często podlewać powstającym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia należy zdjąć przykrycie, aby pieczona tuszka mogła się zarumienić. Najlepiej smakuje z lanymi kluskami lub pieczonymi ziemniakami.

image001

                   

Źródło: backtoorganic.com

Dr inż. Aleksandra Drażbo

 

Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA

ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 

NIP 781 188 01 68
REGON 302200544
nr konta 29 1240 3493 1111 0010 4715 7568
Bank Pekao SA II Oddział w Bydgoszczy

 

Mapa dojazdu:

mapa